Het belang van minibreaks

Waarschijnlijk herken je wel dat er dagen zijn dat je zo veel afspraken, overleggen en mails hebt, dat je eigenlijk zonder echt te pauzeren stug doorgaat. Misschien een korte lunchpauze maar ook die vindt plaats achter de laptop of met de telefoon erbij. 

Zo sta je de hele dag ‘aan’ en ben je efficiënt en actief bezig met alles wat er gedaan moet worden. In de loop van de dag kan je merken dat je minder energie hebt, minder gefocust bent en misschien zelfs wat gestrest? 

Je brein is je dankbaar

Als je gedurende de dag kleine momenten neemt om te pauzeren zal je brein je daar dankbaar voor zijn. Het brein heeft het nodig om regelmatig even te pauzeren, op te laden en weer nieuwe energie te krijgen. Hierdoor blijf je gefocust en helder. 

Zie het maar als een computer: als je zonder pauzes doorwerkt, raakt op een gegeven moment het werkgeheugen vol – er kan niets meer bij. En dat zijn de momenten dat je dingen gaat vergeten, fouten maakt, vastloopt en de volgende dag niet meer precies weet wat je eigenlijk zou doen of hebt afgesproken. 

Door regelmatig kleine pauzes te nemen kan het werkgeheugen de zaken verwerken en opslaan in andere geheugenonderdelen. Zo is het werkgeheugen weer bruikbaar voor de volgende klus.

Experiment

Het kan interessant zijn om eens het aantal ademhalingen in 1 minuut te tellen. Normaal gesproken zijn 5-6 ademhalingen per minuut voldoende. Vaak gebeurt het echter dat je op een drukke werkdag veel vaker ademhaalt, soms tot wel 20 x in een minuut. Voor je lichaam voelt dit alsof je de hele dag aan het hardlopen bent, waarschijnlijk ben je dat ook, soms letterlijk en vaak figuurlijk, en dan is het niet gek dat je aan het einde van de dag uitgeput bent! 

Als je regelmatig een moment neemt om alleen maar even te ademen, bijvoorbeeld 5x in en uitademen met aandacht, is dat al bijzonder nuttig. Je kan een woord mee laten gaan voor extra kalmte en focus. Bijvoorbeeld op de inademing rust en op de uitademing gemak. Probeer maar eens hoe dat is.

Wanneer je merkt dat je concentratie toch wat minder wordt, kun je een wat langere pauze nemen: kijk dan of de pauze minimaal 7,5 minuut kan zijn, ga ook echt even weg van je werkplek, loop een rondje buiten als het kan en doe vooral even iets heel anders, liefst zonder telefoon en zonder andere dingen die gerichte aandacht vragen. Geef je brein de ruimte om te mijmeren.

Wil je meer weten?

Deze en veel meer tips vind je in de audiocursus ‘In 10 dagen meer ontspannen werken’, te vinden op de app Insight Timer of mail ons voor onbeperkte toegang voor slechts €14,99.

Wil je weten of een workshop of training Mindful Werken iets is voor jou of voor medewerkers in jouw organisatie? Neem contact op met Suzan van der Goes (06 54 37 1115) of Renée Piket (06 51 46 5382) of stuur ons een e-mail.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *